naturalny miód w słoiczkach

Prozdrowotne właściwości miodu

0 Shares
0
0
0

Miód towarzyszy człowiekowi od wieków – znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też jako środek kosmetyczny i leczniczy. Dawniej był remedium na wielorakie dolegliwości zdrowotne, stosowano go zewnętrznie i wewnętrznie. Obecnie można przebierać w rodzajach miodów, a każdy z nich ma inny smak i specyficzne właściwości prozdrowotne.

Po który miód sięgamy najchętniej? Niezwykle popularny jest miód wielokwiatowy, ale warto skosztować też gryczanego, lipowego czy akacjowego. Dużą popularnością cieszy się miód spadziowy, rzepakowy, manuka. Przy tak szerokim wachlarzu wyboru każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Warto mieć na uwadze nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne.

Pyszna i zdrowa słodycz, czyli miód o prozdrowotnym działaniu

Produkcja miodu sięga czterech tysięcy lat przed nasza erą. Już starożytni Egipcjanie bardzo cenili ten słodki eliksir, który służył nawet jako afrodyzjak. Warto wiedzieć, że stosowano go do balsamowania zwłok, dezynfekowania ran, zachowania młodego wyglądu. Każdy miód jest inny, różni się smakiem i kolorem, w zależności od pochodzenia nektaru/spadzi. Jedne miody mają delikatny smak, inne ostry, mogą być mniej lub bardziej słodkie.

W Polsce bardzo popularny jest miód lipowy, wrzosowy, rzepakowy, akacjowy i gryczany, ale do wyboru jest zdecydowanie więcej odmian tej płynnej słodyczy. Miód składa się głównie z cukrów, ale nie brakuje w nim też cennych składników typu aminokwasy, enzymy, witaminy, minerały, rozmaitych substancji czynnych. Miód wbrew pozorom jest produktem wysokokalorycznym, przez co stanowi świetne źródło łatwo przyswajalnej energii. Ma też działanie prebiotyczne.

Dlaczego warto spożywać miód?

Odpowiedź jest niezwykle prosta: naturalny miód wspiera pracę układu krążenia, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziała miażdżycy, odtruwa organizm i odkwasza go. Podnosi również odporność organizmu, niweluje stany zapalne, wspomaga leczenie infekcji i przyśpiesza proces gojenia się ran. Miód będzie nieoceniony także w przypadku oparzeń skóry i problemów skórnych typu trądzik. Działa przeciwbakteryjnie, antyoksydacyjnie, poradzi sobie nawet z lekoopornymi bakteriami.

Miód jako zamiennik cukru? Dla wielu z nas to jedyna możliwa (a co najważniejsze zdrowa) alternatywa. Ma korzystny wpływ na perystaltykę jelit, działa lekko przeczyszczająco, niweluje nawet chroniczne zaparcia. Jednym z najcenniejszych rodzajów miodów jest miód manuka z Nowej Zelandii, który ma wyjątkowe działanie prozdrowotne. Od długiego już czasu stosuje się go z powodzeniem w leczeniu dermatologicznym. Minusem jest niestety wysoka cena, ale polskie miody, które są zdecydowanie tańsze, również posiadają szereg niezwykłych właściwości. Warto wobec tego mieć je zawsze pod ręką, bo przydadzą się nie tylko do konsumpcji.

0 Shares
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *